Biometrische toegangscontrole, wat is het?
28 januari 2021

Biometrische toegangscontrole, wat is het? 

Bent u op zoek naar het best beveiligde toegangscontrolesysteem? Biometrische toegangscontrole is een beveiligingssysteem van het allerhoogste niveau. In dit systeem worden unieke persoonskenmerken vastgelegd, waarmee toegang wordt verleend. Wij vertellen u in dit artikel wat biometrische toegangscontrole precies is en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is toegangscontrole?

Toegangscontrole reguleert wie uw bedrijfspand of een ruimte mag betreden. Met een toegangscontrolesysteem bepaalt u wie u wel en geen toegang verleent. Dit systeem kan gekoppeld worden aan verschillende toegangssystemen, zoals een slagboom, intercom, elektronisch hek of slimme deursloten.

Wat is biometrische toegangscontrole?

Kunt u uw telefoon ontgrendelen met uw vingerafdruk? Dan maakt u gebruik van biometrische toegangscontrole. Biometrische toegangscontrole maakt namelijk gebruik van unieke persoonskenmerken. Dit kan een vingerafdruk zijn, maar ook een iris, gezicht of stem. Met behulp van deze persoonskenmerken kan toegang worden verleend. Iedereen is uniek en dat maakt deze vorm van toegangsbeveiliging het minst fraudegevoelige systeem dat er bestaat.

Het biometrische toegangscontrolesysteem is ideaal voor bedrijven zoals laboratoria, banken, justitiële instellingen en zorgomgevingen.

Hoe werkt biometrische toegangscontrole?

Tijdens de installatie van dit toegangscontrolesysteem worden unieke persoonskenmerken opgeslagen in een beveiligde database. Op het moment dat iemand een ruimte wil betreden, wordt de vingerafdruk, iris, gezicht of stem gescand. Komt dit overeen met de vastgelegde kenmerken? Dan wordt de toegang verleend.

Het biometrische toegangscontrolesysteem is ook te gebruiken in combinatie met andere toegangscontrolesystemen, zoals kentekenregistratie of toegang via een druppel- of tagsysteem. Daarnaast kan ATS Nederland ook een volledig Security Management Systeem voor u ontwerpen en installeren. 

Wat zijn de voor- en nadelen van biometrische toegangscontrole?

Het grootste voordeel van biometrische toegangscontrole is het extreem hoge beveiligingsniveau. Alleen geautoriseerde gebruikers kunnen uw pand betreden. Tevens is het systeem snel en eenvoudig in gebruik. Wel heeft u te maken met strenge wet- en regelgeving. Omdat persoonskenmerken worden opgeslagen, moet u zorgvuldige maatregelen treffen om de privacy van de gebruikers te waarborgen. Ook kan het door gebruikers gezien worden als een inbreuk op de privacy. Is er een medewerker die liever geen gebruik maakt van deze vorm van toegangsbeveiliging? Geen enkel probleem. Er kunnen meerdere soorten toegangscontrolesystemen met elkaar gecombineerd worden.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u weten wat een biometrisch toegangscontrolesysteem voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op. 

Terug

Op de hoogte blijven? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief: