Welke brandmeldinstallatie past bij uw bedrijf (Deel 2)
13 oktober 2020

Welke brandmeldinstallatie past bij uw bedrijf? (Deel 2)

In ons vorige blog hebben we u kennis laten maken met het Bouwbesluit en de gebruikersfunctie van een bedrijf. In het tweede deel van dit onderwerp nemen wij u mee in de soorten bewaking, de doormelding en het hebben van een certificaat.

De omvang van de bewaking
De omvang van de bewaking is afhankelijk van de factoren die wij in ons eerste blog noemden.
Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen niet-automatische, gedeeltelijke en volledige bewaking.

  • Bij niet-automatische bewaking hoeft u enkel handmelders te plaatsen op bereikbare plaatsen in het gebouw. Handmelders zijn brandmelders die uw medewerkers zelf moeten inslaan/drukken.
  • Bij gedeeltelijke bewaking moet u, naast de verplichte handmelders, ook automatische brandmelders ophangen in verkeersruimtes en ruimtes met een verhoogd brandrisico.
  • Bij volledige bewaking moet u, naast de verplichte handmelders, in alle ruimten in het gehele gebouw één of meerdere automatische brandmelders plaatsen.

Heeft u bijvoorbeeld een kinderopvang die groter is dan 200 vierkante meter voor kinderen jonger dan vier jaar? Dan moet u het pand volledig bewaken.

Ruimtebewaking en objectbewaking
Er kunnen nog twee soorten bewaking aangevuld worden op bovenstaande: de ruimtebewaking en de objectbewaking. Bij ruimtebewaking zijn slechts in bepaalde ruimten van een gebouw de noodzakelijke automatische en/of handmelders aangebracht. Bij objectbewaking worden bepaalde objecten beveiligd, zoals machines. De automatische melders worden dan in of dichtbij het object geplaatst.

De doormelding
Een doormelding is niet meer dan dat de brandweer (rechtstreeks) wordt gebeld in geval van brand. Dit moet bijvoorbeeld bij groepszorgwoningen voor 24-uurs zorg. Het grote voordeel hiervan is dat de brandweer snel gealarmeerd wordt. Zo worden de gevolgen zoveel mogelijk beperkt.

De certificering
Sommige bedrijven hebben een inspectiecertificaat nodig. Heeft u een inspectiecertificaat nodig, dan bekijkt een onafhankelijke inspectie instelling de brandmeld- en ontruimingsinstallaties. Er wordt ook gekeken naar het beheer en de BHV-organisatie.  Kortom: er wordt gekeken naar de samenhang van maatregelen.

Meer informatie?
Naast het Bouwbesluit kijken wij altijd vanuit onze eigen expertise naar wat het beste voor uw bedrijf is. Wilt u weten of uw bedrijfspand voldoet aan het Bouwbesluit? Of wilt u meer weten over onze werkwijze? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

Terug

Op de hoogte blijven? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief: