Welke brandmeldinstallatie past bij uw bedrijf (Deel 1)
02 oktober 2020

Welke brandmeldinstallatie past bij uw bedrijf? (Deel 1)

Oktober staat in het teken van de Nationale Brandpreventieweken. Een uitstekende gelegenheid om even stil te staan bij brandmeldinstallaties. In deze blog nemen we u daarom mee in onze werkwijze. Want hoe besluiten wij welke brandmeldinstallatie het beste bij uw bedrijf past? In het eerste deel van deze tweedelige blog gaan we in op het Bouwbesluit en de gebruikersfunctie van een pand.

Het Bouwbesluit
De grootte van de brandmeldinstallatie wordt bepaald door de wet, namelijk door het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit is een grote verzameling met alle bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken in Nederland minimaal moeten voldoen. In bijlage 1 van het Bouwbesluit staat een grote tabel waarin u uit kunt zoeken waaraan uw bedrijf moet voldoen. Omdat wij begrijpen dat niet alles duidelijk is, zullen we onderstaande termen bespreken:

  • De gebruikersfunctie
  • De omvang van de bewaking
  • De doormelding
  • Het certificaat

De gebruikersfunctie
Allereerst moet u kijken naar de gebruikersfunctie van het pand. De naam ‘gebruikersfunctie’ zegt het eigenlijk al: de gebruikersfunctie is de manier waarop een gebouw wordt gebruikt. Er zijn verschillende soorten gebruikersfuncties, te zien in de volgende tabel:

Gebruikersfunctie Voorbeeld  
Woonfunctie Een woning of woonwagen
Bijeenkomstfunctie Theater, congrescentrum
Celfunctie Politiecel, kamer in dwangmatige verpleging
Gezondheidsfunctie Ziekenhuis, polikliniek
Industriefunctie Werkplaats, varkensstal
Kantoorfunctie Accountantsbureau, kantoor aan woning
Logiesfunctie Hotel, stacaravan
Onderwijsfunctie Klaslokaal, collegezaal
Sportfunctie Zwembad, sporthal
Winkelfunctie Warenhuis, apotheek
Overig Telefooncel, parkeergarage

Op basis van de gebruikersfunctie, in combinatie met het gebruiksoppervlakte en de hoogste vloer van de gebruiksfunctie, wordt besloten welke bewaking u nodig heeft, of u een doormelding nodig heeft en of u een certificaat nodig heeft. In onze volgende blog gaan we dieper in op deze termen.

Meer informatie?
Naast het Bouwbesluit kijken wij altijd vanuit onze eigen expertise naar wat het beste voor uw bedrijf is. Wilt u weten of uw bedrijfspand voldoet aan het Bouwbesluit? Of wilt u meer weten over onze werkwijze? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

Terug

Op de hoogte blijven? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief: