Privacybescherming door toegangscontrole bij Bevolkingsonderzoek Oost

Bevolkingsonderzoek Nederland beschikt over veel privacygevoelige informatie, die goed beveiligd moet worden. Jaarlijks worden namelijk 4,1 miljoen mannen en vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Ze kunnen onderzocht worden op symptomen van borst-, baarmoederhals- en darmkanker. Een belangrijk onderzoek dat jaarlijks 31.400 diagnoses van kanker vaststelt. ATS Nederland heeft bij Bevolkingsonderzoek Oost de fysieke toegangscontrole geïnstalleerd. Fysieke toegangscontrole is een belangrijk aspect in de informatiebeveiliging. Wij spraken met Patrick Thijssen Chief Security Officer van Bevolkingsonderzoek Oost over zijn ervaring met ATS Nederland.

Optimale informatiebeveiliging

Bevolkingsonderzoek Oost is verantwoordelijk voor de onderzoeken in Overijssel en Gelderland. De onderzoeken worden uitgevoerd vanuit vijf vaste en twaalf mobiele locaties. Bij al deze locaties heeft ATS Nederland toegangscontrole gerealiseerd.

 Patrick: “Binnen Bevolkingsonderzoek hebben we een strikt informatiebeveiligingsbeleid. Het verbeteren van de toegangscontrole was één van de items. Ondanks dat er geen privacygevoelige informatie direct op onze locaties staat, heb je in theorie wel toegang tot die informatie. Daarom wilden we de beveiliging ook hier optimaliseren.”

Toegangscontrole mobiele locaties

De mobiele locaties worden regelmatig verplaatst naar een nieuwe locatie. Hoe lang de unit op één plek blijft staan, is afhankelijk van het inwoneraantal op die locatie. Het verplaatsen van de unit brengt uitdagingen met zich mee. Patrick: “Aan boord van de mobiele unit is een compleet IT systeem en een röntgenapparaat. Dit is erg gevoelige apparatuur, zowel aan de technische kant als aan de privacy technische kant. Daarom was het erg belangrijk om de toegangscontrole te verbeteren.”

 Niet-draadloze oplossingen

Patrick: “Via een onderhandse aanbesteding zijn we bij ATS Nederland terecht gekomen. Zij sloten het beste aan bij onze vraag en wensen. Eén van de redenen waarom we voor ATS kozen, is dat zij ook niet-draadloze oplossingen aanbieden. Vanuit ons informatiebeveiligingsbeleid zoeken we altijd naar het maximale beveiligingsniveau. En dat betekent dat wij niet werken met draadloze oplossingen. Bij draadloze oplossingen hoef je namelijk niet fysiek aanwezig te zijn om toegang te krijgen tot privacygevoelige informatie. Dit vormt een groter security risico dan bij niet-draadloze oplossingen.”

 Fysieke toegangsbeveiliging

Met bijna 9 miljoen burgergegevens heeft Bevolkingsonderzoek de één na grootste database van Nederland. Informatiebeveiliging is dan ook erg belangrijk. Patrick vertelt: “Als je naar informatiebeveiliging kijkt, dan begint het bij fysieke toegangsbeveiliging. Als je dat niet goed in orde hebt, dan maakt het niet uit hoe goed je digitaal beveiligd bent. Want de daadwerkelijke hardware kan worden meegenomen.”

 De oplossing van ATS

Patrick: “ATS heeft ons geholpen met een goede oplossing voor de fysieke toegangsbeveiliging. Binnen Bevolkingsonderzoek ligt alle privacygevoelige informatie binnen de ‘veilige zones’. Deze zones zijn niet voor iedereen toegankelijk. De serverruimtes waren altijd al goed beveiligd. Het nieuwe toegangscontrole systeem zorgt nu voor nog meer veiligheid.”

 Op basis van de functie krijgt een medewerker wel of geen toegang tot een ruimte. Door middel van een tag, een slimme toegangskaart, heeft ATS bij alle +/-200 medewerkers van Bevolkingsonderzoek Oost toegangsdifferentiatie toegepast op basis van beveiligingsgroepen. Om de privacy van de medewerkers te waarborgen, zijn de tags gekoppeld aan nummers in plaats van persoonsgegevens. De tag is zo geprogrammeerd dat alleen toegang wordt verleend tot een ruimte wanneer de medewerker daartoe geautoriseerd is.

 De mogelijkheden van toegangscontrole

 Patrick: “Voorheen werden onze ruimtes beveiligd door een alarm en een sleutel. We konden niet zien wie er op de locatie was geweest. Met het nieuwe ATS systeem wordt toegang geweigerd als iemand niet bevoegd is. Ook kunnen we zien welke gebruikers op welke plaatsen komen. Mocht daar iets aan de hand zijn, dan kunnen we actie ondernemen. Dat is erg fijn.

 Ook is het mogelijk om steekproeven te nemen. Bij welke functies behoort toegang tot een bepaalde ruimte wel en bij welke niet? Doordat het nieuwe toegangscontrolesysteem veel meer informatie vastlegt, kunnen we hier veel scherper op zijn. Daar kunnen we onze systemen verder op inrichten.

 Naast de toegangscontrole hebben we deursignalering gekocht. Dat betekent dat we ook kunnen zien wanneer een deur open staat. Normaal gesproken zie je het niet als je een alarm aanzet terwijl de deur op een kier staat. Alleen als daadwerkelijk iemand naar binnengaat, gaat het alarm af. Nu kunnen we dit vooraf voorkomen.”

 “Een fijne partner die echt met je meedenkt, ook tijdens het proces”

Patrick: “Voorafgaand aan het project was het lastig om precies te bepalen wat er exact nodig was. Daarom was het extra fijn dat een leverancier als ATS Nederland echt met je meedenkt, ook tijdens het proces.

 Een voorbeeld: in onze mobiele units staan werkschakelaars. Deze apparatuur is gemaakt voor een stabiele omgeving. Doordat onze units regelmatig naar een nieuwe locatie verhuizen, ontstaan er onderweg trillingen. Dat zorgde ervoor dat de aardelekschakelaar er regelmatig uit knalde. ATS Nederland stelde voor om nieuwe werkschakelaars te plaatsen, die ongevoelig zijn voor trillingen. Dat moet je in de praktijk ontdekken. Dan is het fijn dat iemand met je meedenkt in de mogelijkheden.

 Ik vind het erg belangrijk dat als je samenwerkt met een leverancier over een stukje security en privacy dat dit op een goede manier wordt gedaan. Daarin heeft ATS goed werk geleverd, niet alleen in het eindresultaat maar ook in het proces.” 

 Meer weten?

Heeft u ook interesse in een toegangscontrole systeem of wilt u de mogelijkheden met ons bespreken? Maak dan een afspraak. Wij adviseren u graag en laten u alle mogelijkheden zien.

 Over dit project

Bevolkingsonderzoek Oost doet onderzoek naar borst-, baarmoederhals- en darmkanker. Zij werken vanuit vaste en mobiele locaties. Om de privacygevoelige informatie op de servers goed te beveiligen, heeft ATS Nederland toegangscontrole geïnstalleerd.

  • Opdrachtgever: Bevolkingsonderzoek Oost
  • Looptijd project: 2020
  • Locatie: Oost Nederland
Terug

Op de hoogte blijven? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief: