Beperk de risico's van cybercriminaliteit
31 juli 2017

Beperk de risico's van cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit is aan de orde van de dag. Meer dan 60 procent van de ondernemers in Nederland heeft te maken gehad met een vorm van cybercriminaliteit. De kosten lopen op tot maar liefst 10 miljard euro. Meer dan ooit moeten we ons beseffen wat de gevaren zijn die we online kunnen tegenkomen. In dit blog nemen we u mee in de verschillende soorten cybercriminaliteit en de risico’s die u loopt. Ook geven we u tips hoe u cybercriminaliteit zo veel mogelijk kunt beperken.

Welke soorten cybercriminaliteit zijn er?
Cybercriminaliteit zelf is een brede term.

Phishing
Phishing is een vorm van oplichting waarbij mensen gelokt worden naar een valse website. Denk hierbij aan een mailtje dat afkomstig lijkt van uw bank met daarin een link naar een valse website. Logt u in op deze website, dan kunnen criminelen bij uw gegevens. Phishing is een vorm van cybercriminaliteit die niet zo makkelijk te herkennen is, omdat criminelen goed zijn in het namaken van e-mails en websites.

Malware
Een andere vorm van cybercriminaliteit is malware. Malware is software die uw computer of uw netwerk plat kan leggen. U krijgt malware binnen door bijvoorbeeld een besmette bijlage uit een mail te downloaden of een gevonden USB-stick in een computer te steken.

Hacken
Van hacken zal wellicht iedereen gehoord hebben. Wanneer uw computer of uw netwerk is gehackt, hebben criminelen de beveiliging doorbroken en zijn zij zonder toestemming binnengedrongen. Gehackte computers kunnen weer gebruikt worden voor DDOS-aanvallen: pogingen om een computernetwerk in zijn geheel onbruikbaar te maken.

Wat zijn de risico’s van cybercriminaliteit?
Wanneer u wordt geraakt door cybercriminaliteit, kan dat desastreuze gevolgen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat u in zijn geheel niet door kan werken als de computersystemen eruit liggen, of dat klanten geen orders kunnen plaatsen. Dit is vervelend op de korte termijn, maar kan er ook voor zorgen dat uw klanten naar een concurrent gaan. Ook het oplossen van deze problemen kost geld. En dan hebben we het nog niet gehad over de reputatieschade die u oploopt.

Hoe voorkomt u cybercriminaliteit?
Allereerst willen we benadrukken dat u uzelf nooit volledig kunt beschermen tegen cybercriminaliteit. Criminelen zullen altijd slimme manieren vinden om binnen te kunnen dringen in uw systemen. Maar u kunt er wel veel aan doen om het de criminelen zo moeilijk mogelijk te maken.

  • Zorg ervoor dat uw hele bedrijf bewust is van de gevaren van cybercriminaliteit;
  • Maak regelmatig back-ups en zorg ervoor dat u deze op een veilige plek opslaat;
  • Kies voor sterke wachtwoorden die u regelmatig wijzigt;
  • Open alleen mails en download alleen bestanden als u de afzender vertrouwd;
  • Steek nóóit onbekende USB-sticks in een computer;
  • Zorg ervoor dat uw netwerk optimaal beveiligd is

Meer informatie
U bent uiteraard altijd welkom bij ATS Nederland voor deskundig advies. Wij helpen u graag uw data zo veilig mogelijk te houden. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bron: UNETO-VNI Verzekeringen

Terug

Op de hoogte blijven? Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief: